Çayın Felsefesi

Çay hakkında ufak bir deneme.

Çay nedir? İçine bitki aroması karıştırılmış sıcak su. Genelde bir rutin gibi, keyif amaçlı içilir. Sakinleştiricidir, insanın aklını başına getirir, sohbetin yanında iyi gider… Derslerde de iyi gider hani! Zihni berraklaştırır çünkü.

Dünyadaki basit keyiflerden biridir çay içmek. Toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilirdir, bu açıdan da birleştirici ve bütünleştiricidir. Belki de bu kadar basit olduğu için bu kadar özeldir.

Simyasal olarak, çay bitkinin özünü çıkardığı için, çay içmek bizi bitkiler alemine bir adım yaklaştırır diye düşünüyorum. Bitkilerin bilgeliğini var sayarsak, belki de çay içmek bizi onlar gibi mütevazi, bilge ve had sahibi olmaya yaklaştırmalı o zaman değil mi? E ama her çay içen de bu özelliklere sahip midir? Öyle olsa dünya Cennet olurdu herhalde. O zaman sadece çay içmek, çayın tüm faydalarından nasiplenmek için yeterli olmasa gerek.

Çay içmenin de bir adabı olsa gerek herhalde. Tam olarak bilmem nedir bu edep ama genel olarak belli bir saygı, sevgi ve varlık bilinci, yaşam sevincidir diye tahmin ediyorum. Bir ağırbaşlılık ve meditasyon hâli gibi…

(Hayat şöyle zor böyle zor, tamam da;) Çay var, içer miyiz? (ufak şeylerin neşesi ile varlık bilincimizi tazeleyelim!)

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 511

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir