“Gerçek Din” Nedir? – Din’in Anlamı Üzerine Bir Deneme

Din denilen şeyin ne olduğu üzerine pek çok görüş bulunmakta. Fakat ne yazık ki bu görüşlerin çoğu gelenek ya da kültüre dayanmaktadır. Bu yazımda "Din" denilen kavramın özünde ne ifade ettiği hakkındaki düşüncelerimi yazdım.

Bu yazının içeriği, şahsi fikirlerimden oluşmaktadır. Bu açıdan yazı, bir çeşit bilimsel yahut sosyolojik araştırma gibi düşünülmemelidir.

Din Nedir?

Din yaşayış biçimi anlamına gelir.

Hakk Din Nedir?

Hakk Bilinç üzere kurulu yaşayış biçimine, Hakk Din denir. Bu yaşayış biçiminde, Vicdan tarafından rehberlik edilen kurallara dayalı sınırlara bağlı kalınır.

Doğaya saygı duyulur ve onunla uyum içerisinde yaşamaya özen gösterilir. Kişi bu yaşayış biçiminde evrenin bir parçası olduğunu bilerek, büyük düzene saygısızlık etmemeye özen gösterir ve mümkün olduğunca O’nu ve O’nun Saltanatını yüceltmek için sürekli bir çaba gösterir. Bu çaba bir “iyiye ortak olma” çabasıdır.

İbadet Nedir?

Bahsettiğimiz bu yüceltme ve yücelme çabasına ise İbadet adı verilir.

İbadetlerin farklı şekilleri olsa da amacı aynıdır. İbadet sadece dua ve namaz değildir. İyilik üzere ve Allah rızası gözetilerek yapılan her eylem hatta düşünceler bile birer ibadet olarak düşünülebilir.

Çünkü ibadet, iyiliği yaymak üzere yapılan eylemdir. İyiliğe ve hayra, doğrudan ya da dolaylı yoldan, vesile olmayan eylemler ise ibadet olarak düşünülemez. Çünkü Tanrı’nın emri iyiliktir. Bu emri yerine getirmeyen eylemler ibadet olarak düşünülemez.

İbadetin özü iyilik olması gerektiğinden, ibadet şekillerinin ardındaki sebepler üzerine düşünmek çok büyük önem taşır. Ayrıca Niyet, diğer her eylemde olduğu gibi, ibadet için yapılan eylemlerde de mihenk taşı görevi görür. İyi niyet olmadığı müddetçe ibadet şekillerinin içi dolamaz, eylem boş bir kabuktan ibaret kalır.

İyi niyetin doğruluğunu ise, yine, Vicdan ve Akıl denetler. İnsanın içinde Din’i, Vicdan ve Akıl kurar.

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 511

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir