Rahman Rahim Allah’ın adı ile…
Neden Rüya’larda Kitap okuyamayız, veya Yazı yazmakta zorlanırız? Yazı’nın oluşumundan bahsetmiştik, bahsediyoruz, bahsedeceğiz. Mânâya, mânâ akışına verilen Şekil (ki burada tabii ki Şekil’in zâhirî boyutunun ötesinde bir şeyden bahsediyoruz), Yazı’yı meydana getiriyordu.
Gelin görün ki, Rüya’nın dünyası tamamen bu mânâdan oluşur, hatta görülen rüya için “mânâ” da denilir. Şu hâlde, “Rüya’da yazmak” demek, “Rüya’ya yazmak” anlamına gelir. Yani Rüya’nın dünyasında Yazılan Kelime, Rüya’nın durumunu dönüştürür, hâlini belirler. Rüya’da okumak ve yazmak zordur, keza Okumak tüm rüyayı okumak anlamına gelir, Yazmak tüm rüyayı yazmak anlamına gelir.
İşte bu sebeplerden Rüya’da iken Okumak ve Yazmak zordur. Ayrıca Kelâm, Rüya’nın varoluş koşullarını belirlediğinden, İlâhî (Yaratıcı) Logos ile tam bir uyum içinde olmayan Söz, Rüya’nın dengesini (nizamını) bozar, Kaos’a sebep olur. Ve tabii, kimse kâbusları sevmez. Bir mikrobu inceleme fırsatı bulup buna sevinen (çünkü hastalara Şâfî olabilir) bir doktor/hekim misali, kâbusları Hakk’ın neşteri ile biçen Âlim’ler, bu durumda bir istisna oluştururlar.
İlâhî Logos ile, ve Ontolojik Nüzul ile tam bir uyum içinde olan Kelâm ise, Allah’ın Rahmet’ini Rüya’ya getirir. Bu, Hakk’ın mucizesi olan Kur’an’ın Ayet’leridir.
10.10.2024