Sınavları Geçmek [İstatistik] (devam)

Öğrencinin Analitik Adımlama faaliyetini açıkça görmesi ve ifade etmesi, hem ona ne yaptığı hakkında farkındalık kazandırır, hem detayların dikkatini dağıtmasının önüne geçilir, hem de ders müfredatına sıkıştırılan ideolojik ögeleri de tespit edebilmesini sağlar

Matematiksel formüllerin soruya uygulanışından bahsetmiştik. İstatistik sınavında, görüyorum ki şöyle bir temel soru şablonu mevcut: (1) Formülü veriye (soruya) uygula, (2) bir dağılım fonksiyonu değeri elde et, (3) bu değer üzerinden sonuca var.

Pek çok soru bu 3 analitik adımın çeşitlendirilmesi ile oluşturuluyor. Bu farklı sorularda da (1) uygulanacak formül, (2) verilen veri ve (3) formülün ifade ettiği fonksiyon değişiklik gösteriyor.

Bu durumda, öğrencinin Analitik Adımlama faaliyetini açıkça görmesi ve ifade etmesi, hem ona ne yaptığı hakkında farkındalık kazandırır, hem detayların dikkatini dağıtmasının önüne geçilir, hem de ders müfredatına sıkıştırılan ideolojik ögeleri de tespit edebilmesini sağlar.

Aynı zamanda bu, yani Analitik Adım’ların açıkça belirtilmeyişi, Mühendislik bölümleri gibi sayısal ağırlıklı derslerde, öğrencinin sayılar içinde boğulması da yol açabiliyor.

Bu sebepten, Adım’ların yazılması ve belirtilmesi, ve bundan sonra Uygulama aşamasına geçilmesi, olmazsa olmaz Mühendislik Metod’larından birisi. Bu ise, kişinin ancak ana dilinde, sözel bir biçimde yapabileceği bir iş. Çünkü gerçekte İlim öğrenmek, Dil’in ufkunu keşfetmek ve seyretmektir. Bu da, kişinin ana dili ile başlar.

30.04.2024

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 511

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir