Kitap Yorumu, Mo Yan – Değişim

Çinli yazar Mo Yan tarafından, Çin tarihini halkın gözünden anlatmak için yazılmış bir otobiyografi. Bu kitap Çin'in 1950 - 2000 yılları arasındaki değişimini konu alıyor.
Mo Yan - Değişim
Mo Yan – Değişim

Çinli yazar Mo Yan tarafından yazılmış ve otobiyografi niteliğinde olmakla beraber, Çin’in 1950’den günümüze nasıl değişimler geçirdiğini de gözler önüne seriyor. Yaklaşık 90 sayfa, uzun öykü olarak yazılmış pek de kalın olmayan bir kitap.

Kitap samimi, sohbet havasında yazılmış. Yazar anılarından yola çıkarak yaşamı boyunca Çin’in nasıl bir yer olduğundan ve nasıl değiştiğinde bahsediyor.

Kitap asıl yazılış sebebi, yayınevi editörünün Mo Yan’dan “Modern Çin Tarihi” ile ilgili yazmasını istemesi. Yazar başta bu teklifi reddetse de, editörün “İstediğiniz biçimde, nasıl istersen öyle yazabilirsin.” sözü üzerine, Çin tarihini ve 1950 – 2000 yılları arasındaki değişimi otobiyografi şeklinde yazıyor. Çin tarihin halkın gözünden, kendi gözünden anlatıyor.

Yazarın anıları aslında Çin’in yürek burkan gerçeklikleri ile dolu aynı zamanda. İmkansızlıklar, çaresizlikler, kültürel dogmalar ve yazarın bu süreçlerden nasıl geçtiğini de anlatıyor.

Otobiyografi ve tarihsel özellikleri olmasıyla birlikte aslında özünde hayata dair bir kitap…

Sıra dışı bir kitap.

Farklı bir kültürü tanımak için okunulabilir.

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 511

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir