Kitap Yorumu, Plutarkhos – Gevezeler ve Meraklılar

Bu kitapta Antik Yunan filozofu Plutarkhos, gevezeliğin ve boş merakın yol açtığı sıkıntılar ve bunların "tedavisi"nden bahsediyor.

Plutarkhos, 1. Yüzyılda yaşamış bir Antik Yunan filozofu.

Kitap, çok sade ve her kesimden insana hitap edecek şekilde yazılmış. Bazı kitaplar vardır, insanlığın ortak sorunlarını ve konularını ele alır. Böyle kitaplar yüzyıllar boyunca eskimez ve okunmaya devam eder. Bu tür kitaplar için, sanırsam “Kadim Bilgelik’i taşıyan kitaplar” diyebiliriz. İşte Gevezeler ve Meraklılar, böyle bir kitap.

Ufak bir kitap. 1-2 günde bitirilebilir. Bununla birlikte bence bu kitabı değerli kılan, insan zihnini tefekküre davet ediyor olması. Aşırı “hızlanan” günümüz dünyasında, bu kitap bizi yavaşlamaya, tefekküre, sadeleşmeye ve gerçekten değerli olanın ne olduğu üzerine düşünmeye çağırıyor.

Kitabın konusu, gevezeliğin ve boş merakın yol açtığı sıkıntılar ve bunların “tedavisi” üzerine. Burada merak ile kastedilen, dilimizdeki “Tecessüs” kelimesine biraz daha yakın sanırım. Keza kitabın hor gördüğü, entelektüel/ilim/bilim/hikmet/felsefe odaklı merak değil.

Plutarkhos, gereksiz (ve fazla) düşüncenin zararlarından bahsediyor ve argümanlarını örneklerle, mit ve hikayelerle destekliyor. Eklemek gerekir ki, Plutarkhos düşüncenin değil, niteliksiz ve gereksiz düşüncelerin zararlarından bahsediyor burada.

Çevirisini çok beğendim. Gereken yerlerde Yunanca kelime, kavram ve mitler çok güzel ve sade bir biçimde açıklanmış.

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 511

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir