Sanatların Alacakaranlığı

Gece ile Gündüz’ün arasında Fecr bulunduğu gibi, Karanlık ile Aydınlık arasında Alacakaranlık bulunur.

Kaos’un bozunumlarını ortaya çıkartan ve Bilinçaltı etkiler tarafından güdülen Sanat formları için Karanlık Sanatlar demiştik. Logos’un Nitelik’lerini ortaya çıkartan ve Bilinçüstü etkiler tarafından yönlendirilen Sanat formları için ise Aydınlık Sanatlar demiştik.

Şimdi yeni bir form tanımlayalım. Öncelikle belirtelim ki, bu yaptığımız, Cebirsel Nitelik’ler üzerinden bir Nazariyat oluşturmaktan ibarettir. Bunu ise Görüş geliştirmek, yani Görünen’i anlamlandırmak için yapıyoruz.

Gece ile Gündüz’ün arasında Fecr bulunduğu gibi, Karanlık ile Aydınlık arasında Alacakaranlık bulunur. Aydınlık Sanatlar, Geleneksel formları ve tarzları nesilden nesile aktarır ve Logos Nitelik’lerini bu belirlenmiş formlar üzerinden açığa çıkartır.

Fecr’in Gece ile Gündüz’ün eşiğinde bulunması gibi, Alacakaranlık da Aydınlık ile Karanlık’ın eşiğinde, Kaos’un Logos’a dönüştüğü eşikte bulunur. Bu, yeni formların, tek başına Kaos’tan doğduğu aşamadır.

Tabiî olarak, Alacakaranlık Sanat’ın formları Aydınlık Sanat kadar belirli ve düzenli olmayacaktır. Çünkü burada önceden belirlenmiş bir formun değil, Kaos’tan, Gece’nin örtüsünden başını yeni kaldırarak doğan bir formun çizimi söz konusudur. Buna mukabil; Kaos’tan Logos’a geçişin aşamaları daha net görülebilecektir; ve bu ara-aşamanın oluşumun çeşitli katmanlarını iç-içe barındırmasından kaynaklı, kendisine özgü mistik bir havası olacaktır. Aynı Fecr’in yeni ortaya çıkan çeşitli renkleri katman-katman sunması gibi ve yeni doğan sabahın mistik havası gibi.

Demek ki, Gelenek’in yeni bir tarzının doğuşu, ancak Alacakaranlık Sanatların işidir. İlâhî İsim’in 1. Ontolojik Düzey’den 4. Ontolojik Düzey’e bu şekilde yükseltilmesi ile “yeni bir güneş” doğar. Bu sayıların toplamı (1+2+3+4=) 10’dur, ki bu da yeni bir “basamak”ın oluşumunu ve yeni bir “döngü”nün oluşumunu ifade eder.

Yemin olsun Fecr’e
Ve on geceye
Ve çift’e ve tek’e
Ve geçmekte olan geceye
Değil mi (ki) var bunlarda akıl sahipleri için bir yemin

Fecr Suresi 1-5. Ayetler

Eklemeden geçmeyelim ki, Kur’an bu Cebirsel Nitelik’leri ifade eden tüm sembolik anahtarları “yeminler bölümleri”nde vermektedir. Bunları kuşanarak kendi Görüş’ünü geliştirmek ve bu hakikatlere nazar etmek Okuyucu’ya düşen bir sorumluluktur.

Fecr’in adamı (olan Peygamber) daha çok az kişi uyanmışken, yeni doğuşlara nazar etmektedir. Yeni bir Gelenek’sel tarzın tohumlarını atmaktadır.

26.07.2024

Emin Ali Ertenü
Emin Ali Ertenü
Articles: 519

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir